Новини

Посетете DOCK: Международен фестивал за документално кино в Бургас

18.09.2019 Посетете DOCK: Международен фестивал за документално кино в Бургас

Половин милион деца живеят в иракския град Мосул по време на тригодишната окупация от Ислямска държава. Някои от тях, тежко травмирани, описват живота си в града, който сега тъне в руини.

Това е сюжетът на "Идил, утре. Изгубените души на Мосул", едно от впечатляващите заглавия от програмата на DOCK - международен фестивал за документално кино, чийто генерален спонсор е Евромаркет. Събитието се провежда за втора поредна година и цели да се превърне в едно от най-стойностните в културния живот на България.

Конкурсната програма на фестивала включва над 10 заглавия, сред които "Жените от ГУЛАГ-а" на Мариана Яворская, "Случаят на Йохана Лангефелд" на Владислав Юрков и Гербург Ронде-Дал и "Папа Франциск: Човек на думата си" на Вим Вендерс. Освен тях зрителите ще имат възможност да видят екранизирани историите на българските рок групи "Ахат", "Ревю", "Ера", "Контрол" и "Нова генерация", документален разказ за живота на писателя и публицист Георги Марков, както и филм за емблематичните сгради от социалистическите времена.

За първи път DOCK включва и втора, съпътстваща кино програма – "Българският възход и падения", посветена на знакови личности от българската история: цар Борис III, генерал Владимир Вазов, писателя и духовник Васил Друмев, алпиниста Христо Проданов, преподавателя по физика Теодосий Теодосиев и други.

Голямата награда в конкурсната програма е 10 000 лева, а оценяването на филмите ще се извърши от жури в състав: Иглика Трифонова, Александър Бернер, Гюнтер Фурман, Георги Богданов и Никос Мерцимекис. 

Посетете DOCK в Бургас от 17 до 22 септември. Филмите ще се прожектират на две места: експозиционен център "Флора" и КЦ "Морското казино" ( зала "Петя Дубарова"). Входът за зрители е свободен.

Вижте пълната програма тук.

Обратно към новините

Изпратете запитване

Код за сигурност: * Ако кодът не е разбираем можете да го презаредите, като кликнете върху него.

Вашата препоръка

Скъпи клиенти, ще се радваме да се запознаем и да чуем Вашето мнение и предложения за сайта, за да го подобрим за Ваше улеснение.

Код за сигурност: * Ако кодът не е разбираем можете да го презаредите, като кликнете върху него.