Новини

Gardner Denver представи нова революционна серия безмаслени компресори Ultima

11.09.2017 Gardner Denver представи нова революционна серия безмаслени компресори Ultima

Иновативната технология на Ultima гарантира до 12% по-ниски разходи за енергия

Две са ключовите тенденции, които влияят на пазара с компресори през последните години. Първата е, че бизнесът изисква по-висока енергийна ефективност, по-компактно оборудване и по-високо качество на компресирания въздух. Втората тенденция е, че компаниите търсят все повече ефективност в управлението и оптимизацията на компресорни инсталации, за да си гарантират постоянно повишаваща се производителност при намаляващи разходи за електроенергия.

За да отговори на търсенето на пазара, Gardner Denver, световен лидер в производството на компресори, представи Ultima - безмаслени компресори с водно охлаждане с революционна технология, които гарантират до 12% по-ниски разходи за енергия в сравнение с конвенционален двустепенен винтов компресор и заемат с 37% по-малко пространство. Новата серия бе представена от Герд Муусман, търговски мениджър за Източна Европа и страните от ОНД. Иновативните компресори Ultima ще се предлагат в България чрез Евромаркет Компресорс АД - изключителен представител на Gardner Denver за страната.

Уникалната технология за задвижване U-Drive - с енергийна ефективност, по-висока от IE4

Представена като част от серия PureAir, серия Ultima включва модели с мощност от 75 до 160 kW, проектирани за максимална производителност, високо качество и чистота на компресирания въздух. Отличават се благодарение на своята иновативна технология за задвижване U-Drive. Конвенционалните безмаслени компресори използват един мотор и механична предавателна кутия и са конструирани за задвижване на двете винтови двойки едновременно (едновременно увеличаване и намаляване на скоростта). За разлика от тях, новите модели от серия Ultima използват уникалната технология, която напълно елиминира предавателната кутия и единичния мотор и ги замества с два U-Drive електродвигателя с постоянни магнити, задвижвани от отделни инвертори. Благодарение на това, новите електродвигатели достигат до 22 000 rpm и гарантират енергийна ефективност, по-висока от IE4. Винтовите двойки се задвижват директно и независимо една от друга чрез интелигентно "цифрово" управление, което осигурява мониторинг в реално време и възможност за настройки на оборотите им, което повишава тяхната производителност, увеличава ефективността и гарантира постоянно налягане през цялото време.

"Още от самото начало имахме ясни изисквания към спецификацията на моторите на Ultima и открихме, че нито един съвременен електродвигател не може да осигури ефективността, която целим. Ето защо, след три години усъвършенстване представихме U-Drive - мотор от ново поколение. Според нас това е една от най-модерните технологии за компресорен двигател, идеален за иновативен продукт като Ultima", коментира Улрих Томас, технически инженер в Gardner Denver, ръководител на екипа, отговарящ за уникалния дизайн на Ultima.

До 12% по-ниски разходи за енергия

Около 94% от енергията на един конвенционален компресор се преобразува в топлина, която, освен ако не е оползотворена, се вентилира в атмосферата и се губи. За да постигнат по-висока ефективност, компресорите от серия Ultima използват специално проектирана затворена система за охлаждане на вода, чрез която топлината се отнема директно от главните компоненти на компресора - моторите, инверторите, корпуса на винтовите двойки и маслената система. В резултат моделите от серия Ultima гарантират до 12% по-добро оползотворяване на топлината спрямо конвенционален двустепенен безмаслен компресор. Нещо повече, Ultima функционира и като високоефективен нагревател на вода - нагрява студената вода, навлизаща в компресора, и я използва за други приложения.

45% по-малко изразходвана енергия при празен ход

Инженерният екип, разработил Ultima, е взел предвид консумацията на енергия на всяко ниво от проектирането. Ето защо при празен ход Ultima използва до 45% по-малко енергия в сравнение с конвенционален двустепенен компресор. Това означава използване на само 8 kW енергия за захранване на компресор с мощност 160 kW на празен ход.

Подобрено охлаждане и вентилация

Въздухът, който навлиза в компресора, трябва да бъде максимално студен, затова моделите от серия Ultima са проектирани така, че никакъв топъл въздух да не бъде изхвърлян в компресорното помещение. Вместо това той се обработва в корпуса на компресора, охлажда се чрез топлообменик и след това рециркулира в основната рама около компресора. В резултат няма загуба на топлина, няма риск от попадане на прахови частици и въздухът остава охладен. Не на последно място, това елиминира нуждата от монтиране на допълнителни въздуховоди и редуцира времето за инсталация и разходите за поддръжка.

Превъзхождащ дизайн, по-ефективна поддръжка

Благодарение на своя иновативен дизайн, компресорите от серия Ultima използват средно с 20% по-малко компоненти спрямо конвенционален безмаслен компресор, което подобрява ефективността при сервизиране и прави компресора по-надежден. Пример за това е липсата на входящ клапан - употребата му е излишна, тъй като технологията U-Drive елиминира риска от пад на налягане, който се появява в резултат от контролирането на постъпващия към винтовите двойки въздух. Друго предимство на компресорите Ultima са ниските нива на шум - само 69 dB, което ги прави изключително тихи и подходящи за инсталиране директно в производствените площи вместо в отделно помещение. Това елиминира нуждата от изграждане и поддръжка на специална система тръбопроводи.

Управление на ефективността с iConn - смарт система за управление на дебита

С налагането на концепцията Industry 4.0 потребителите изискват по-интелигентни методи за измерване, анализ и трансфер на резултатите от своите компресорни инсталации, за превенция и елиминиране на рисковете, повишаване на производителността и редуциране на разходите за енергия. За да посрещне тази необходимост, Gardner Denver представя iConn - облачно базирана система за управление на дебита, която помага на операторите да управляват, оптимизират и подобряват работата на компресорните инсталации. Тя предоставя детайлна информация за машинните параметри, задълбочени анализи за експлоатацията до момента, анализи в реално време, прогнозни и когнитивни анализи за работата на компресорните инсталации, което дава възможност за повишаване на качеството при работа, превенция на грешки и потенциални проблеми. Всички данни могат да се наблюдават чрез персонален компютър или мобилно устройство (смартфон, таблет), както и да се трансферират чрез смартфон, етернет или безжичен интернет до различни устройства. Това прави системата iConn особено полезна за фирми с множество и отдалечени производствени бази или такива с автоматизирани инсталации.

Благодарение на системата iConn, експертите на Gardner Denver и Евромаркет също могат да получат достъп до информацията за работата на компресорната инсталация, за да помогнат на операторите да оптимизират процесите на работа, да създават графици за поддръжка и да анализират енергийната си ефективност. Системата е налична като стандартна окомплектовка за всички продукти на марката, може да бъде допълнително инсталирана на по-стари компресорни инсталации и може да се поддържа от продукти, които не са произведени от Gardner Denver.

За кого е полезна новата серия компресори Ultima на Gardner Denver?

Новите модели компресори Ultima са с революционна технология, която може да намери приложение във всички индустрии, които се нуждаят от качествен, 100% безмаслен сгъстен въздух - в хранително-вкусовата промишленост, фармацията, производството на електронни компоненти, автомобилната индустрия и други.

Обратно към новините

Изпратете запитване

Код за сигурност: * Ако кодът не е разбираем можете да го презаредите, като кликнете върху него.

Вашата препоръка

Скъпи клиенти, ще се радваме да се запознаем и да чуем Вашето мнение и предложения за сайта, за да го подобрим за Ваше улеснение.

Код за сигурност: * Ако кодът не е разбираем можете да го презаредите, като кликнете върху него.